9-28-13

Igår var det Julies födelsedag och 2 månader-dagen för mig i detta land! Kan inte förstå att tiden går så himla snabbt?! Känns på ett sätt som jag vart här i en vecka, på ett sätt som att detta är stället jag levt hela livet på. Även om det är vardag och det inte är en dans på rosor varje dag så älskar jag livet här, miljön, människorna, skolan, osv. Vill bara stanna tiden ett tag!! Det finns inte en ENDA dag då jag ångrar att jag gjort det här, och om det är någon som läser detta som ens har en tanke på detta, GÖR DET! Jag funderade jättelänge, ville, men visste inte om det var värt det, om jag skulle ångra mig. Läste mååånga olika bloggar osv, och som nästan alla skriver (och även nu jag), så ska man göra det om man har möjligheten! Nu ska jag plugga lite, har ett tal att hålla på måndag.
 
OCH, om någon som har haft Ulla-Carin som engelska-lärare, vill jag bara meddela att det fulaste man kan göra här är att säga "first, secondly, lastly, to sum up with" och andra bindande ord!! Det visar på barnsligt språk, en väldigt outvecklad förmåga att tala och skriva. Så. 

last weekend

 
 
Bilder från förra helgen med hundparken och fisketur!
 
 
 
 

"tagged"

 
Förrförra helgen blev Abby bil "tagged". Det är ett vanligt practical joke som alla gör på varandra. Det var ett spår av post-it lappar till bilen och de hade lämnat någon träskylt där det stod något med "evertime you trip over, it's you dancing through life", och sen ser ni ju på bilderna hur det såg ut! Sparade ihop alla post-it-lappar för användning, vill inte att så mycket papper ska gå till spillo! Abbys föräldrar tyckte det var lika roligt haha, de har kameror runt huset så vi kunde titta på Abbys band-kompisar som hade gjort det, någon gång mitt i natten. 
Vi hade kommit hem sent efter att ha vart med lite vänner, och vi trodde först de var dem, som följt oss och gjort det. Även fast vi visste att det inte var så låtsades vi det för dem och de nekade ju såklart. Lurade dem att vi hade fått utegångsförbud i 3 veckor och att Abbys pappa var riktigt arg och skulle ringa runt till deras föräldrar, (tänker inte avslöja om han gjorde det eller inte) haha. 
 

hejhej

Nu sitter jag i skolan och har min BEST-klass, som ar nagot av en motsvarighet till morgonsamling eller natt, except, we don't do anything. Eller, idag fick vi skriva v[ra namn p[ ett papper s[ vi skulle kunna f[ dem p[ v[ra senior-trojor! 
 
Idag har jag haft stagecraft (bygga scener och sy klader till shrek) och sedan hade jag concert choir. Sedan ar det extra lang lunch med alla i concert choir, vilket ar massa bra personer! Sa denna dag ar bara sa bra, och efter idag ar det bara tva dagar kvar till helg! Har bara matte-lektion efter detta, och gillar matte, saaa, det ar nice. 
 
Pa lordag ar det october-festival och da upptrader halva crew med tva Shrek-nummer, andra halvan upptrader nastnasta lordag. Kommer forsoka upptrada denna helg, kommer anda vara dar, lika bra att gora det da. 
 
Vi har teater-traning varje dag just nu, sa himla roligt, men tar ocksa mkt tid. Dessutom missar jag mycket tennis, kunde vara med i forrgar, men inte igar eller idag. Hoppashoppas jag kan imorgon, kanns sorgligt att tennis- season snart ar over och jag missar det, samtidigt alskar jag teatertraningarna!
 
Fick mina betyg for de forsta 6 veckorna nu (det far alla vid denna tid), and det sag okej ut !!! hors senare, bye (kletigt inlagg)

glad måndag!

Hejsanhoppsan, allting är brabrabra. Efter regn kommer solsken! Var ledsen i några timmar, gick sedan ut och åt och gick på bio med Sandra från Spanien och gjorde lördagskvällen rolig! 
 
Söndag 9/22/13
 
Vaknade och blev 1 minut senare om jag ville åka med mamma till hundparken med Hanky. Det ville jag såklart, så vi åkte dit, alldeles bredvid ett vattentorn låg det, och där var det många hundar på besök. Var jätteroligt och det kändes lite som i Sverige (typ grönt, inte bara vara i skolan och träningar och sen komma hem och sitta med läxor) vilket kändes som en omväxling! Sedan åkte vi dessutom vidare till ett jättefint område bakom en kyrka, det var typ en golfbana först och en massa söta stenhus i lite Irländsk stil, och sedan åkte man vidare till en skog med massa sjöar i (konstgjorda vad jag förstod). Det var otroligt vackert i vart fall. Sedan åkte vi hem och åt brunch vid 12-tiden. 
 
Abby vaknade och två timmar senare åkte hon, Scott, Austin, Ben och jag iväg för att fiska i de sjöarna jag besökt tidigare. Vi fick inga fiskar (de åt all mask och lämnade krokarna), men det gjorde inget, vi hade så kul av att bara vara där. Vädret var super, har börjat bli lite mindre fuktigt nu, så det är lite svalare men ändå sol och molfritt. Efter denna tur på 4 timmar, firade vi vår icke-fångst med en glass, betalda med all växel vi kunde hitta i bilarna. Vi begav oss sedan hem och läste läxor tillsammans hela resterande kvällen. 
 
Idag vaknade jag och var dödstrött som vanligt. MEN. Min nya idé. Efter jag rullat ur sängen och ner på golvet började jag göra mitt "styrkepass" (som egentligen inte är så mycket styrka men) och detta gjorde mig vaken på 0-tid. Blev klar med all packning och förberedelser 20 minuter tidigare än vanligt, vilket gav mig tid till att koka gröt, vilket i sin tur gör dagen sååå mycket bättre (älska gröt <3). Så. Starten ger liksom hela dagen, har varit en så bra dag idag, även fast jag först hade 2 timmar dansträning för Shrek och sen gick direkt till tennis-banan, svettig och trött, för att spela tennis. Jag gillar det, det är precis som jag tänkt mig fast bättre <3

deppig lördag.

Idag är det lördag den 21:e september. Det är en dålig lördag. Jag försov mig idag för första gången. Och nej inte till skolan utan till dans-rehearsal med Shrek. Som tur var är det en dans som jag redan tränat och kan till ca. 90%, men kändes ändå riktigt tråkigt att vakna upp senare och se att det var för sent. Det är en grej som känns så mycket värre, eftersom alla här är så engagerade och så så mår jag 1000 gången sämre än om jag missar en träning någon gång i Sverige. Igår var jag tvungnen att gå tidigare (hade ingen skjuts annars) när vi skulle dra igenom hela första akten av Shrek. Även fast jag är med två gånger och båda gångerna inte säger eller sjunger något (vi har inte lärt oss de låtarna) så kändes det så himla jobbigt. När något sånt händer så känns det som jag inte tar vara på detta året, som att jag är bortskämd och inte är en bra människa. Det förstör liksom så mycket att gå och vara ledsen och arg på sig själv efter att det har hänt. För egentligen. Tjänar det något till? Man kan ångra saker och veta tills nästan gång hur man ska göra, men om man går runt och är besviken på sig själv så missar man så många stunder som kunnat vara bra. Så denna dagen som jag nu tillbringat med att vara ledsen och arg för att jag missade en dansträning ska nu ändras. För är man ledsen över något så övergår det till hemlängtan. Hemma, för där kan man slippa problemen man har här just nu. Men det funkar ju liksom inte så, man kan ju inte smita från allt i livet, man får komma på hur man ska klara sig genom det. Och att ha missat en dansträning är en otrolig töntig anledning till att vara deppig oc besviken på sig själv en lång tid. Det. är. inte. jordens. undergång. Jag ser det inte som något dåligt heller dock, liksom, det driver mig alltid till att göra saker jag sagt att jag ska, även om det känns tråkigt någon dag. Jag minns konståningen (när jag höll på med det), och jag missade träningar och jag var så ledsen på mig själv för det. Spelade ingen roll om orsaken var att jag hade feber, kändes ändå så himla kass. 
 
MEN, nu ska jag ta tag i dagen, har planer om att gå på bio med min kompis Sandra från Spanien ikväll. Och har eventuellt fixat någon som kan hjälpa mig träna dansen imorgon istället. Känns som 10 kg lyfts från mina axlar, nu ska jag ha kul och njuta av helghelghelg!

tidningskändis.

Blev intervjuad och hamnade i Alingsåstidningen i förra veckan, så om ni läste den kunde ni se mig! 
 

Matvanor.

En sak som är waaaay annorlunda här är maten och derasmatvanor. 
 
Kylskåpet: I detta nu när jag tittar in i kylskåpet finns ungefär detta:
Mjölk, ägg, smör, juice, maple sirap, cola, någon annan sockerdricka, grädde, kanelburkar på burk, hel ost (köpt till mig), gurka, 3 matlådor, keso (köpt till mig), ca. 40 burkar med sylt, marmelad, sås, bbq-dressing, nutella o liknande, ketchup, majo och snarliknande saker, ett paket färs pasta, två korvar, 15 majskolvar (från Toms föräldrar), ett halvt salladshuvud, en halv tomat (har mer i en skål), massa små ostbitar i plast, 1 paket sockerärtor och en bit mozarella. Nu glömmer jag säkert småsaker, men av det jag kan se. Så annorlunda mot hemma där det alltid är mer grönsaker och inte så många sylt-grejer och ostar. 
 
Affären: Såå ofantligt stort, en hel hylla med olika bröd, känslan av att flera 100 olika företag pressar in sina nya varor på hyllorna. 90% av allt i frukt och grönt är besprutade så det är ungefär dubbel storlek mot dem som finns i Sverige. Det finns mycket lokalodlat i vart fall, som Julie och Tom köper. 
 
Matvanor: Börjar med frukost som Julie gör till oss på morgonen, det är oftast en rostad skiva bröd med ett stekt ägg och en baconstrimla bredvid. Ibland är det en skiva bröd med typ socker på, ibland gör hon blåbärsmuffins. Saknar gröt så mycket och rejäla frukostar, men väckarklockan ringer för tillfället upp vid 5.45 och vill inte behöva gå upp tidigare än det, helst. Julie packar även små lunch/snacks-påsar men lite olika grejer. Det kan vara äpplebitar, banan, jordnötssmör, Wheat thins (små saltade kex, mums), Granola bar (energibar), vindruvor och så en smörgås om man vill ha lunch. Allting som ALLA människor packar, packar man i små plastpåsar som man kan stänga med såndär zip-sak. - Man använder alltså kanske 4 stycken såna påsar varje dag som man sen slänger. Dessutom äter man med plastbestick, allt man tar mat på är papper och kartong som man slänger. Det vrider sig i hela min mage, det är så mycket bara slänga-slöseri. Tänkte citera låten "slit och släng" men kom på att de inte sliter ut sakerna här. Det är en sån där grej som gör mig väldigt ledsen och rädd, liksom, ingen här bryr sig ens, vet de ens vad växthuseffekt eller sopsortering är? NEJ, jag tror inte många vet det. De behöver ju inte lära sig om det, det finns speciella klasser om miljö men överlag annars, NEJ. Liksom, folk kämpar för att göra världen lite renare och så finns amerikanarna som tycker de är har ett så himla bra land, men som inte kan förstå att de också borde göra något. Slut på utbrott-sidospår - Jag gör min egen lunch, har börjat göra det mer, sallader med saker som mätar och som inte är allt för onyttiga.
I början var jag vrålhungrig efter bara 2 lektioner, men man vänjer sig allteftersom. 
Sedan kommer man till lunch och har jag inte med mig så blir det cheeseburgare, pizza eller chicken nuggets. Det finns sallad på små tallrikar som är side-dishes. Det kostar ca 15 svenska kronor för en lunch. Man har 25 minuter från att man slutar lektionen till nästa lektion börjar, vilket ger ungefär 15 minuter ät-tid om det inte är lång kö eller händer något annat. Åter en sak man bara får vänja sig vid, att kasta i sig mat. Sedan kommer man hem, äter någon middag senare (allt från smörgås, pannkakor till revben och pasta (inte mycket fisk eller potatis någonstans)) och sedan tar man kanske något snacks senare på kvällen, eller bara mjölk och flingor. 
 
Mina utbytes-vänner har gått upp mellan 3 och 6 kilo, och själv vet jag inte riktigt, på den vågen jag vägt mig på har jag gått ner ett par kilo, men det känns inte så trovärdigt. O ja, bryr mig faktiskt inte så mycket om det, är ju inte här för att vara på träningsläger direkt. 
 
 

homecoming - dansen

Sedan blev det dags för dansen, förra lördagen (inte igår). Vi var 18 personer och det var svårt med reserveringar på restauranger och så, så vi bestämde oss för att ha middagen hemma hos oss. Vi köpte catread (catering) och det var himla bra. Julie gick verkligen in för att det skulle vara fint, köpte pynt, hon och Tom serverade osv. 
 
OBS, innan var det fotografering, och pga att jag glömt sätta i minneskortet så försvann ca hälften av alla bilder :( 
Bland annat de fina bilder när jag och min dejt Brenner sätter på varandra boutineer och corsage (blommor), vilket  är en bild som alla tar osv. Var så roligt för jag visste inte hur man satte på den så såg säkert jättekul ut på bilderna. Fick i alla fall lite bilder som kommer här:
 
där vi åt. Lucy, Wesley, Sandra, Brenner.
 Cayden, Abby, me, Brenner, Wyatt
 lite repris på alla, menmen.
 Rosa (Tyskland) och Sandra (Spanien) var med! 
 
påväg till dansen. De som var med var; Abby, Cayden, me, Brenner, Mandi, Wyatt, Lucy, Logan, Rosa, Ben, Maise, Cory, Sandra, Wesley, Tori, Wyatt, Faith and Austin.
 

Själva dansen var rolig, de spela hög musik, det fanns bål och kakor och vi hade roligt. Dansen tog slut vid halv 11 (så mycket tidigare än en dans hemma) och så åkte vi till Lucy och badade i hennes pool och åt oreos och spelade gitarr. Och sen låg alla i hennes källare tills killarna åkte därifrån och alla vi tjejer pratade och sov omvartannat. Det var en så fruktanvärt bra helg. <3 
 
 
 
 
 
 

homecoming - matchen

Broncos!!
 
Måste förklara hela homecoming-saken. Homecoming = ett sätt att fira att höst-sporterna har startat. (I high school finns 3 säsonger, höst, vinter och vår.) Man firar framför allt att amerikanska fotbollssäsingen drar igång. Man har en pepp-esembly, sport-parad, fotbolls-match och en dans. 
 
I torsdags hade alla höstidrottare en parad att åka med i. Man åkte på vagnar och delade ut godis till barnen som var där för att titta. Vår tennisvagn var jättefint inordninggjord av föräldrarna som har hand om våra tennis-grejer. Det är så annrolunda, känns fortfarande konstigt hur engagerade alla är! Föräldrarna kommer på matcher, träningar, andra tider, fixar träffar på helgerna osv. Både Julie och Tom kommer ofta och tittar och bara är där. 
 
På fredag var det pepp-esembly. Alla klasser var förkortade så vi slutade tidigare och kunde gå till gympa-salen. Alla sporter satt på ena sidan av läktaren och hade på sig lag-klädsel. Man kunde göra en egen profil (collage) med sig själv och sätta upp på väggarna och det var det MÅNGA som gjorde. Haha, satt där med mitt tennis-lag i vart fall och så ropade de ut sporterna och man applåderade för de olika sporterna. Efter detta sjöng man skolans kamp sång, det var tävlingar mellan de olika årskurserna och lärarna, de olika homecoming-queen and king-nominerade presenterades och spexade lite inför alla. Cheerleaders och dansare visade upp sina danser, orkestern spelade och Abbys drumline var också med! 
 
På kvällen var det GAME. vi mötte Ruskin High och vann med 37-6 vilket såklart är otroligt kul när det är premiär och alla är där och tittar! Hade det superkul och efter åkte vi hem till oss och tog med oss hela gänget och såg på film (hehe, somnade efter halva, minns inte ens vad vi såg), var väldigt trött. 
 
Ruskin i blått och vitt. Scott och Wesley. 
 Maskoten! Rosa och Sandra. 
Jag, Brenner, Wesley, McKenzie, Cameron, Emelie, Abby, Cayden, Wyatt, Scott, Austin.
 
Ser bilder nu och blir så glad, denna helgen ÄGDE. 
 
 
 

solen.

Spelar tennis och vädret är fortfarande solsolsol och 35 grader varmt på dagarna. wosh. och detta är med solskyddsfaktor 50+. Älskarälskarälskar väldret här. 

Wisconsin. (30/8-2/9)

Förrförra helgen tillbringades i Wisconsin, Madison och runt om kring, tillsammans med familjen + Sam. Vi bodde hemma hos Julies syster och hennes familj. Det tog 8 timmar upp till Wisconsin och när vi kom fram fredagkvällen gick vi och la oss efter lite prat och en film.
 
 
Nästa dag åkte vi på matfestival. Det gick ut på att restauranger har små stånd och säljer smakprover av sina maträtter för under 4 dollar. Det fanns så mycket god mat, inte bara amerikansk utan från överallt! Innan var det även en grönsaks-frukt-marknad. Allt pågick runt delstatens capitol (typ delstatens huvudstads huvudbyggnad eller något sånt) och det var underbart väder och dagen var så bra. Senare åkte vi till några kompisar till Julies syster som ägde en luftballong och den fick jag och Abby åka med i! Det var som ett riktigt äventyr, lite som en fantasisaga. Var så väldigt härligt, fritt och fredfullt. Vi åkte sedan hem och bytte om för att gå ut och äta.
Vi skulle hitta homecoming-skor till Abby, vilket vi lyckades med. 
 Hehe, på bilden längst ner till vänster äter jag choklad-doppad cheesekaka och till höger friterad cookie dough. #livetiUSA haha, delade alla efterrätter med andra dock, så man testade lite av flera saker. 
Alla i crew när vi skulle flyga! 
 
 Nästa dag (söndag) var vi på utflykt till ölbryggeri, köpte fudge och ostar, var i en stor skoaffär (köpte inget, har gått i mina flipp-flopp för 8 dollar sen jag kom hit, flipp-flopp<3) och på kvällen hade vi familje-tävling, vi spelade pingis, snurra med pannan mot en pinne (min lek!), frisbee, fotbolls-spel (sånt som finns på ruden), och lite annat. Jag och Tom var i ett lag, och vann alltihopa! 
 
På söndag var det dags att åka hem igen.